850 xp big problems - ATV Torture Forums
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 34 (permalink) Old 05-31-2009, 09:01 PM Thread Starter
Points: 26, Level: 1
Points: 26, Level: 1 Points: 26, Level: 1 Points: 26, Level: 1
Activity: 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
 
Join Date: May 2009
Posts: 5
850 xp big problems

Last week i was on a ride and my stalled a couple of times. it started right away each time so i thought it would clear its self out. we came up to a fairly good holr so i eased into it and gave her some throttle while in the hole. it died. we hug it from a tree and got all the water draind. would not start tried new plugs still nothing. got towed home pulled the plugs one was hit with something in the cylinder. seems like the timing chain skipped and valves are bent i hope its coverd with warranty its only got 29 hrs on it. has this sort of thing happened to anyone else
terry robson is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 34 (permalink) Old 05-31-2009, 09:48 PM
The Boss
 
GRIZZLYWIZARD's Avatar
 
Join Date: Sep 2007
Location: Home
Posts: 3,571
Sort of sounds like you hydro locked it. I have heard it happening to other bikes that swamp the motor.

Good luck dude, keep us updated as to how Polaris handles the warranty.



GRIZZLYWIZARD is offline  
post #3 of 34 (permalink) Old 05-31-2009, 09:51 PM
New Member
Points: 292, Level: 5
Points: 292, Level: 5 Points: 292, Level: 5 Points: 292, Level: 5
Activity: 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
 
Join Date: May 2009
Location: Idaho
Posts: 36
at 29 hours most engines are approaching their service intervals. While that shouldn't stall your engine and it certainly shouldn't be destroying valves and other things, it might feel like a lack of power until you get the valves readjusted and the first servicing done. My renegade did that same thing where it would stall in the middle of a ride. Mine was due just to loose battery cables. Once I got it fixed it's run great ever since. If you dropped into a hole, you may have sucked some water up into the motor. That could explain the stalling in that respect. While water isn't a good thing for your motor to be breathing, it seems like it should have started back up again once you got it dried out. You will want to check your tranny case and make sure it's cleaned out as well. Check your battery cables and make sure their good to go. What kind of riding were you doing before it started stalling on you?
MikeM is offline  
 
post #4 of 34 (permalink) Old 05-31-2009, 10:01 PM
Points: 117, Level: 2
Points: 117, Level: 2 Points: 117, Level: 2 Points: 117, Level: 2
Activity: 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
 
Join Date: Apr 2009
Posts: 28
maybe when the bike stalled water went into the motor and the piston tried to compress the water. and broke a arm on the piston

just a thought also
chunk is offline  
post #5 of 34 (permalink) Old 06-01-2009, 09:04 AM Thread Starter
Points: 26, Level: 1
Points: 26, Level: 1 Points: 26, Level: 1 Points: 26, Level: 1
Activity: 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
 
Join Date: May 2009
Posts: 5
850 xp

i dont think it was hydro locked because it cranked over fine i was riding aggressive before this happened. if there is a hole im in it. i also forgot to mention one spark plug got smashed up its like there is something in the cylinder. it is now at the dealer i hope their good to me i spend alot of money there. i also have a x2 which has been buried alot and i never had a problem. maybe go back to old faithful. 850 looks good but this sucks. i let u know what the dealer says i think im screwed.
terry robson is offline  
post #6 of 34 (permalink) Old 06-01-2009, 11:06 AM
THE ENFORCER
 
BATTLEGUN's Avatar
 
Join Date: Jan 2008
Location: Virginia
Posts: 2,037
Well Polaris is notorious for not haveing good warranty service. I hope, for your sake, that your dealer steps up to plate if there is indeed a claim. keep us posted and good luck man.





To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
BATTLEGUN is offline  
post #7 of 34 (permalink) Old 06-01-2009, 11:46 AM
Points: 788, Level: 14
Points: 788, Level: 14 Points: 788, Level: 14 Points: 788, Level: 14
Activity: 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
 
Join Date: Jan 2009
Posts: 269
sounds like you broke the timing chain, or tensioner. i would think, at 29 hrs, the warranty should cover it. the mudhole you were in may "muddy" the warranty claim, however. good luck, let us know how things turn out...
stray is offline  
post #8 of 34 (permalink) Old 06-01-2009, 08:36 PM Thread Starter
Points: 26, Level: 1
Points: 26, Level: 1 Points: 26, Level: 1 Points: 26, Level: 1
Activity: 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
 
Join Date: May 2009
Posts: 5
850 xp

well took it to the dealer. good call on the piston rod. bent real bad , broke at the crank, scored the cylinders, destroyed the head ,the list goes on .seems like a defect .dealer says not to worry warranty should not be an issue .i will let you's know. probally be weeks before the new short block comes in.
terry robson is offline  
post #9 of 34 (permalink) Old 06-01-2009, 11:22 PM
The Sheriff
 
1Bad1000Xxc's Avatar
 
Join Date: Dec 2007
Location: Georgia
Posts: 1,827
man, that sux, not only the damage but the downtime too. It's good he is confident that warranty will cover it.


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

CVTech Primary Clutch | Tune Monster ECM | AAEN Exhaust | Blown Concepts Custom Graphics | FASST Bars | Quad-Tech Seat Cover | Rigid Industries LED | 14" Hiper Beadlocks | 26x14 GBC Spartacus Tires
1Bad1000Xxc is offline  
post #10 of 34 (permalink) Old 06-03-2009, 08:16 PM Thread Starter
Points: 26, Level: 1
Points: 26, Level: 1 Points: 26, Level: 1 Points: 26, Level: 1
Activity: 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
 
Join Date: May 2009
Posts: 5
850 xp

good news all covered by warranty would have been 4400 just for parts get it back by next friday until then i ride my x2
terry robson is offline  
Reply

Bookmarks

Tags
850 , big , problems

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the ATV Torture Forums forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.




Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome